Home Office, érzelmi hullámvasút

Blog

Home Office, érzelmi hullámvasút

Irodába járni szerető emberként nehezen tudtam elképzelni hogyan fog működni a tartós home office. Voltak kétségeim a hatékonyságot illetően is, de kissé tartottam attól is, hogy milyen lesz napi 24 órában gyakorlatilag bezárva lenni otthon. Mint utólag kiderült az előzetes félelmeim alaptalanok voltak. Ellenben merültek fel olyan problémák, amire soha nem gondoltam volna.

Home Office érzelmek

Kezdetben magamon is meglepődtem, hogy milyen jól viselem az otthoni munkavégzést és bezártságot, az első 2 hónap után úgy éreztem, hogy ez annyira nem is rossz. Mármint a home office. A szabad mozgás, színház, koncertek, éttermek már akkor is nagyon hiányoztak.

Ahogy az idő telt fura érzések kezdtek kavarogni bennem, amelyeket először nem tudtam hova tenni. Gyakrabban jelentkező fejfájás, erős szívdobogás, szorító mellkasi érzés és nyugtalanság. Bár a lehetőségekhez képest figyeltünk az étkezésre és sportolásra, hogy ne hízzunk a karantén alatt, nagyon meglepődtem amikor ráálltam a mérlegre. Elkezdtem fogyni is.

Nyugodt, pozitív ember lévén nem tudtam hova tenni magam és nehezen ismertem fel, fogadtam el, hogy ez bizony szorongás. Az eddigi életemben ilyet sosem éreztem, sőt a mai napig nem értem, hogy ez velem hogyan történhetett.

Aztán jött a nyár, amikor kicsit szabadabban lehetett mozogni. Még egy pár napos utazás is belefért, ami nagyon feltöltött, illetve elkezdtem heti 1-2 alkalommal bejárni az irodába is. Kezdett helyreállni a lelki békém is.

Az első szorongásos hullám mértékét szerencsére azóta sem sikerült megközelíteni, de az éppen aktuális korlátozások és önszántunkból vállalt minimális kimozdulás, illetve a környezetünkben zajló események függvényében néha rám törnek a rossz érzések, az álmatlanság. Idő közben megtaláltam a módját, hogyan enyhíthetek ezeken.

Egy, szerintem fontos lépés volt, hogy az íróasztalomat az ablak elé toltam, amelyen egész nap árad be a fény, illetve én is kilátok rajta a nagyvilágba. Igaz, kicsit útban van, de üsse kő. Segítenek a rövid, ebéd utáni séták és az is, ha 1-2 nap bemegyek az irodába, még akkor is, ha egymagam ülök a szobában. Egyszerűen jó érzéssel tölt el. A feltöltődést pedig mostanában a hétvégi erdei túrák és autókázások jelentik.

Szóval ez a hosszadalmas home office időszak ezt jelenti nekem: egy érzelmi hullámvasút. Remélem hamarosan eljön az idő, amikor nyugodtan lehet többet lenni az irodában és kevesebbet otthon. Viszont azt is érzem, hogy ezek után bizony a heti 2 nap otthoni munkavégzés azért továbbra is jól esne és igényt tartanék rá.