A CSOCSÓ NEM CSAK „KOCSMASPORT”

Blog

A CSOCSÓ NEM CSAK „KOCSMASPORT”

Nemzetközi tanulmányok igazolják, hogy a munkavállalók körében a tartós eredmény kulcsa a kellemes, vidám munkahely. Egyre többen ismerik fel, mind a vállalkozó, mind az alkalmazotti oldalon, hogy a kedvvel és a lelkesen végzett munka hatékonyabb és eredményesebb.

„A kutatások szerint, azokon a munkahelyeken, ahol tudatosan odafigyelnek arra, hogy a dolgozók jól érezzék magukat:

  • Megnövekszik a kreativitás és az újítás, jobbítás igénye
  • Javulnak a termelékenységi mutatók, és jobb lesz a morál
  • Csökken a munkahelyi stressz, ritkább a kiégés
  • Inkább kialakul a tulajdonosi szemlélet
  • Kiegyensúlyozottabbak a munkatársi kapcsolatok, kevesebb a konfliktus
  • Kisebb a fluktuáció és kevesebb a hiányzás
  • Megnő a vevő/ügyfél elégedettség és hűség „

Magyarországon a csocsó még nem minősül hivatalos sportnak. Itthon még mindenki kocsmai hobbi sportnak tekinti. Mióta megalakult a Világszövetség, azóta újra feljödőben van a csocsó.

A már fent említett kutatás állítja, hogy a munkaidő közbeni – főleg a kreatív, vagy informatikai területen dolgozók között – az aktív felfrissülésre fordított idő megnöveli a szellemi kapacitást, és felfrissítő hatása van. A hatását mi sem igazolja jobban, mint az hogy a Világháború után az USA-ban a sérült katonák rehabilitációjában használták. A játék izgalma elterelte a katonák figyelmét, így gyorsítva fel a keserű percekben a gyógyulást. A csocsóval az ember egy másik világban találja magát játék közben.

Sokunkkal előfordult már, hogy munka közben zsákutcába tévedt, és órákat, napokat kattogott egy probléma megoldásán. A csocsó eltereli a gondolatokat, kizökkenti a lelki és gondolati gödörből a játékost, és közösség kovácsoló hatását sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Ami külön pozitívum, hogy relatív kis helyen, egyszerre több ember tudja játszani.

 

A csocsó sport szintű játékszabályairól az alábbi linken részletesen is olvashattok.

 

Aktuális pozicióinkat itt találod.

 

forrás: www.profession.hu