Bringával a munkába! – Egy 4-szeres olimpikon tollából

Blog

Bringával a munkába! – Egy 4-szeres olimpikon tollából

Az utóbbi pár évben sokan rájöttek, hogy milyen jó kerékpárral közlekedni. A legtöbben talán „kényszerből” pattanták fel a kétkerekűre, többek között a Covid, valamint az emelkedő üzemanyagárak hatására. Van akinek így hobbi is lett belőle, viszont a lényeg, hogy egyre többen vannak a bringával munkába járók!

Sok előnye van ennek, például az egészségre és a pénztárcánkra gyakorolt pozitív hatás, mindemellett környezetbarát is, ha bringával közlekedsz, jársz a munkába. Viszont nyilván a közlekedésben részvétel némi veszélyt is jelent, szóval érdemes erre felkészülni.

Parti András 25 éve a kerékpársportban (is) él. Ez idő alatt 4 Olimpián is részt vett. (Peking, London, Rio, Tokió) 23 Magyar Bajnoki címet gyűjtött be. Éves szinten 20.000 kilométert teker, Budapesten belül kerékpárral közlekedik. Emellett a kerékpáros mozgást kiegészítő mozgásforma, a Bike&Health Method egyik kidolgozója. 

Pár szabály, illetve hasznos infó ha most kezedénél bringával közlekedni:

  • Viselj mindig bukósisakot (megfelelően rögzítve a fejen)! További hasznos opció a bringás kesztyű, mert ha ne adja isten elesnénk megvédi a tenyerünket a sérülésektől.
  • A kerékpárunk mindig legyen megfelelő állapotban! Ha nem ültünk rajta 1 éve, érdemes egy szervízbe átnézetni. A fékek mindig működjenek jól és ha a meghajtást karban tartjuk, olajozással, takarítással szintén sok kellemetlenségtől óvjuk meg magunkat (és a pénztárcánkat).
  • A fokozatosság elve itt is rendkívül fontos. Ha nem nagyon ültél mostanság bringán, ne a belvárosi dugóban, csúcsforgalomban kezd el. Valamint a távolságot is az állapotunk megfelelően érdemes belőni, nulla edzettséggel 5 km is nagy távolság tud lenni.
  • Érdemes rétegesen öltözködni, többnyire nincs szükség ilyenkor a pufikabátra, de egy esőkabát mindig jól jöhet. Hűvösebb időben az ember végtagjai (kézfej, lábfej) eléggé tud fázni, mivel ezek a részek eléggé ki vannak tévve a menetszélnek, ezért ezeket érdemes védeni. A bőszárú nadrág se hasznos, mivel azt be tudja csípni a lánc, erre akár egy csipesz is hasznos megoldás lehet.
  • Távolság és edzettség függő, de jó ha van nálunk némi inni és ennivaló is.
  • Közúton és a kerékpárutakon is tartsuk be minden esteben a kressz szabályait, persze ezt nem árt ismerni is. E mellett fontos szabály a bringán, hogy akkor van elsőbbségünk, ha megadják, szóval nem szabad mindent evidensnek venni.
  • Fontos még, hogy ne fülessel a füledben bringázz! Főleg ne a városba! Életveszélyes! Nem hallod a környezeted, a hátulról érkező forgalmat, vagy ha csak valaki a bringás úton ki akar előzni. Tudom, jó és menő egy nagy fülessel a fejünkön gurulni, de próbáljuk ezt mellőzni, ha bringán ülünk!
  • Ha sínek keresztezik az utat, próbáljuk meg minél inkább a 90 fokos szöghöz közelítve keresztezni, mert csúnyán meg tudja vezetni a kereket! Ha még esik is az eső, az extrán veszélyes tud lenni.

Most felsoroltam pár veszélyforrást, de ez senkinek ne vegye el a kedvét, hiszen ha pár szabályt betartunk szuper feeling reggel bringával gurulni a melóba, vagy délután haza. Rögtön frissebben indul a reggel és talán egy kávét is meg lehet spórolni vele 😊 plusz az egészségünkért, környezetünkért is tettünk valamit. Sok helyen a munkáltatók is honoráljak, ha bringával jársz, ezt se érdemes elfelejteni! 😉

Remélem nem elvettem, hanem meghoztam a kedvedet a közlekedés ezen formájához, jó bringázást mindenkinek!